Jurnal alimentar grecesc de sarcina

Ultimele 8 luni au fost o provocare din punct de vedere alimentar si asta pentru ca, asa cum spuneti si voi – la greci nu prea se poate sa nu te ingrasi. Sansele cresc exponential in conditii de sarcina si imi era groaza sa nu exagerez astfel incat sa devina foarte complicat pentru corpul meu de a reveni la kg initiale ulterior. Asta pentru ca felul in care aratam si ne simtitm, vrem nu vrem sa recunostem, impacteaza foarte puternic sanatatea noastra mentala.
La mine a fost cu atat mai mare provocarea cu cat iubesc deserturile, si sunt si food blogger pe deasupra – si cum sa nu mananci din atatea amar de bunataturi cu care va fac mereu cunostinta..
Primul pas constructiv a fost ca am apelat la nutritionista mea de la Cluj – Luisa Florea pe care o gasiti si online, si care, acum multi ani de zile m-a ajutat enorm in a scapa de problema la stomac si colon – rezultate ale oboselii, stresului si a alimentatiei necorespunzatoare din timpul anilor de dupa studii, cu prea multe ore de munca si ulterior cu schimbarea de tara si viata.
A ajutat faptul ca nu am avut deloc pofte, greturi sau alte simptome specifice perioadei de sarcina.

Luisa m-a ajutat sa invat sa construiesc un program alimentar cu meniu diversificat dar grecesc (e dintre indragostitii de Grecia si vine aproape anual, deci stie meniul grecesc) astfel incat sa putem manca amandoi in acasa aceeasi mancare, deci sa imi fie si mie mai usor

Am invatat cum ca pe perioada de sarcina (cel putin in cazul meu) e foarte importanta repartitia carbohidrati vs. proteine si mi-a recomandat 3 zile cu peste si 3 zile cu proteina din carne (rosie) pe saptamana (cu cat e mai inaintata sarcina cu atat fatul are nevoie de mai multe proteine) .

Alimente provocare

Mancarea greceasca e bogata in tot ce necesita organismul pe timp de sarcina, are insa si mult prea multe grasimi…

Pe parcursul unei zile am ales des dintre urmatoarele retete si alimente – le gasiti pe toate pe blog, desigur

Peste plaki – nu mancam peste inainte si reteta asta m-a fascinat;
Supa de peste, de trahana cu rosii si supa / ciorba de pui
Pestele sau coastele de miel la gratar
Salatele grecesti: horta, de legume fierte, sau la gratar – ciuperci pleurotus (legumele crude m-au adus in prag de criza de colon pe la jumatatea perioadei de sarcina);
Lintea cu carne de vita, mazarea cu pui, pastaile scazute (imbogatite cu vita);
Iaurtul grecesc, laptele de capra, feta si branza urda anthotiro (nu avem branza dulce de vaci aici);
Petimezi, miere, tahini, halva de susan, portocale (max 1/zi) – pe post de desert;
Prajeli sau mancaruri cu paste duminica – sau oricum o data pe saptamana;
Uleiul de masline masurat cu lingura in mancare, evitat la nivelul la care se mananca aici.
Totul suna bine si frumos, insa pentru vreo 2 saptamani a trebuit sa imi monitorizez nivelul zaharului din sange (a fost prea scazut) si am descoperit ca sunt prea putini carbohidratii din alimentatia mea. Stiti cum ne-am obisnuit sa mancam salate cu proteine, fara carbohidrati… total gresit se pare (cel putin in sarcina). In sensul asta Luisa mi-a recomandat o aplicatie ‘Loose it’ si, oricat de mult am evitat asta, a trebuit sa incep sa cantaresc si sa introduc in aplicatie tot ce mananc. Timp de 2 saptamani doar cu asta m-am ocupat, cu a ma obisnui cu ceea ce mi se parea cumplit de greu si nejust..
Odata ce m-am obisnuit insa, am prins drag de sistem, am vazut ca functioneaza, ma simt bine, analizele sunt bune (nu iau nici fier nici alte ajutoare) si am luat atatea kg cate luni de sarcina au trecut – deci sarcina nu imi e deloc o povara (spate, genunchi, pielea).

O sa va intrebati de ce am scris articolul? Pentru ca militez pentru imbunatatirea calitatii vietii noastre acolo unde se poate, e important sa cerem ajutor si sa ne educam acolo unde crescusem cu: mancam ce e in frigider. Mancatul sanatos nu e mai scump atata timp cat apelam la alimente locale (de asta si jurnalul alimentar grecesc). Mancarea pe care o mananc acum e foarte putina comparativ cu anii trecuti, dar e satioasa, asta pentru ca e corect aleasa.
Stiam de asemenea ca trebuie sa manac foarte mult pentru ca fatul sa aiba suficient si de toate samd – mit! Practic sunt nevoie de 200-300 de extra calorii in alimentatia unei femei insarcinate pentru ca ambii sa aiba necesarul zilnic recomandat.
In alta ordine de idei, de mare ajutor a fost faptul ca am alimente de la tara, sau locale, painea e de casa, oua si carne am doar de la tara – evit pe perioada asta magazine / supermarketuri (sigur exista si la noi in tara astfel de surse, mama cred ca de cel putin 10 ani are saptamanal lapte, branza si smantana de casa de la o doamna dintr-un sat apropiat orasului); fructele alese sunt din gradina, legumele de sezon exceptand cate-o salata greceasca de pofta si desigur nu exista in viata noastra bauturi reacoritoare sau carbogazoase, e chiar interzis cu ‘!’ tot ce e sifonat oricum pe perioada de sarcina.
Ca o ultima mentiune, imi scrieti mereu comentarii dragute despre cand si cum mai slabim 🙂 Ei bine, in cantitatile potrivite, mancam tot ce vedem in pozele astea, si nu ne ingrasam, ci deopotriva slabim.
Sfat personal, nu va fie frica sa incercati schimbari alimentare doar pentru ca nu ati mai facut-o pana acum, si desigur nu va documentati online despre cum sa o faceti. Dietele extreme cu fasting, veganism, vegetarianism, dukan, paleo sau oricare alta: va recomand sa nu le faceti niciodata fara supravegherea unui medic si nutritionist (mai ales la inceput, pana monitorizati ce efect are asupra organismului – vitamine, niveluri de zahar in sange, buna functionare a inimii, densitatea osoasa). Cu 2-3 consultatii la nutritionist viata Dvs si a intregi familii se va schimba.

Distribuie