Kleftiko cu miel si cartofi

Poate ati intalnit pachetele de mancare de miel cu cartofi servite direct in hartia cerata in care au fost gatite. E kleftiko si e delicios mai ales ca se gateste la foc mic prin tehnica frantuzeasca ‘en papillote’ multe multe ore..

Variatiuni

La baza retetei sunt carnea de miel si cartofi. Tot restul este discutabil in functie de zona. In principal ingrediente folosite sunt: oregano, rozmarin, cimbru, foi de dafin, ardei, zeama de lamaie, usturoi, rosii, ceapa si o branza cascaval gen kefalotiri.

In mod traditional se fac pachetele de hartie cerata legate cu sfoara si gatite la foc mic (150-170C) pentru 4-6 ore.

Desigur puteti pune toata compozitia in tava si gati totul impreuna fara problema.

Eu personal, pentru ca zilnic folosesc oala sub presiune, gatesc mielul cu ulei de masline, oregano si zeama de lamaie pentru 30 min si apoi il pun la cuptor in tava cu restul de ingrediente pentru inca 40′. Dar daca aveti la dispozitie orele respective, sigur merita efortul.

Ingrediente

  • 6 bucati miel (gat, pulpa, sau alte bucati cu carne si putina grasime)
  • 6-8 cartofi medii
  • oregano
  • 4-6 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • zeama de la 1 lamaie
  • 4-6 bucati de cascaval (este optional gramajul in functie de preferinta si disponibilitate)
  1. Spalati bine toate ingredientele si taiati cartofi in 4-6 felii fiecare
  2. In hartie cerata creati 4-6 cuiburi de kleftico si puneti inauntru ulei de masline, 1-2 cartofi feliati, sare, piper, oregano, 1 catel de usturoi, branza si zeama de lamaie.
  3. Legati cuiburile cu sfoara si gatiti pentru 4-6 ore la foc mic.
  4. Pentru varianta in tava, amestecati bine toate ingredientele intr-o tava inalta, gatiti acoperit cu folie de aluminiu pana e gatit mielul si apoi mai lasati pe optiunea de grill sa se gateasca descoperita tava pana se rumenesc cartofi.
  5. Se poate servi si rustic din pachetelele de hartie cerata. Daca nu alegeti sa serviti astfel, recomand sa deschideti pachetelele cu 20′ inainte de a opri cuptorul pentru a rumeni cartofi.
Distribuie