Ekmek kataifi insiropat

Din categoria deserturilor pe care le gasiti in toate zaharoplastiile (cofetarii) grecesti e si ekmek-ul. Strat de foietaj kataif, rumenit bine, insiropat, un strat de budinca de casa si frisca… mmm

Portii

12-16

Gata in:

2h

Pentru reteta de ekmek am folosit foietaj kataif. Il cumparam congelat la cutie de 500g la frigiderele cu aluaturi congelate la hypermarketuri. Daca nu aveti, folositi paine prajita (cumparata prajita – are o consistenta potrivita pentru a fi insiropata). Soacra foloseste mereu paine prajita si toti cei care gusta sunt foarte impresionati de gust.

Pentru a gati cu kataif, il scoateti din congelator cu 2 ore inainte de a il gati, trebuie sa stea la temperatura camerei, in pachetul original pentru a nu pierde umiditatea.

Ingrediente

  • 1 packet kataif 500g
  • 1 ceasca unt topit
  • 2 cesti zahar
  • 1 ceasca nuci maruntite, fistic maruntit sau felii de migdale
  • 1 ceasca apa
  • 1 bat scortisoara
  • 1 lamaie

Crema

  • 1l lapte
  • 200g zahar
  • esenta de vanilie
  • 6 galbenusuri
  • 100g cornflour (amidon de porumb)
  • 100g unt rece

Frisca batuta din 500-600ml frisca lichida, esenta vanilie, putin zahar pudra

    Daca ar fi sa descriu o varianta si mai rapida, frigania Zakynthou (rețeta aici) prin care putem obtine un gust de delicios desert cu aceeasi filosofie dar pe baza de ingrediente mai la indemana ar fi asa: O baza de paine prajita incalzita bine rumenita cu unt topit la cuptor, insiropata cu siropul meu cald care va ia 5 minute sa il faceti, apoi un strat din 2 budinci de vanilii (Oetker foloseam in tara si e de foarte buna calitate), un topping de frisca batuta (merge si Megle – Creme Patisserie vegetala) si ornat cu nuci coapte in tigaie cateva minute si maruntite… deliciu!

    Pasi

     1

    Fierbeti pentru 3-5 minute siropul amestecand apa, zaharul (1 parte apa 2 zahar), zeama de la 1 lamaie, coaja de lamaie felii si batul de scortisoara.

    2

    Desprindeti cu miscari usoare, firele de taitei kataif in asa fel incat sa poata respira intre, si sa se coaca integral.

    3

    Puneti kataiful intr-o tava de 25×35 sau tava de cuptor, cum am folosit eu (asa insa va iesi mai subtire desertul) dar e minunat. Incalziti untul (1 ceasca) si cu o pensula picurati bine tot kataiful, fara sa il atingeti cu pensula insa.

    Gatiti pentru 1 ora la foc mic (160C) sau pana e rumenit.

     

    4

    Intr-un bol amestecati amidonul, zaharul, galbenusuile de ou, vanilia, si bateti bine laolalta folosind un tel.

    5

    Incalziti laptele si cand scoate aburi, luati 1/3 din el si incorporati-l usor in amestecul cu oua. Apoi turnati tot laptele cald pe compozitie si inapoi in oala la fiert. Atentie in tot acest timp amestecati cu telul.

    6

    Cand e gata crema, incorporati untul rece si amestecati bine si trageti de pe foc.

    7

    Insiropati foietajul de cum il scoateti de la cuptor, cu tot siropul.

    8

    Imediat dupa turnati crema peste si intindeti in toata tava.

    9

    Bateti frisca impreuna cu vanilie si 2 linguri de zahar praf (optional). Intindeti frisca peste crema, imediat ce crema e rece la atingere.

    10

    Aranjati frisca si ornati cu fistic maruntit, felii de migdale si cirese de cofetarie, nuci maruntite sau pur si simplu serviti asa.

    Lasati la frigider 3-5 ore inainte de servire.

    Meditații de greacă

    ✅ Solicitarile voastre au fost ascultate si acum puteti sa va inscrieti la meditatiile online pe care vi le-am pregatit impreuna cu echipa, si care, pentru a veni in sprijinul financiar al cursantilor, e grupat in pachete a cate 3 meditatii din cele 9 pentru primul modul existent.
    ✅ pretul, desi mult redus pentru ceea ce ofera, e de 50 lei / 10 euro pentru un live zoom!
    🏆 nu e nevoie sa luati notite! Acest pret include accesul pentru un an la platforma cu informatia scrisa, audio, imagini si test la final de meditatie!
    ✅ calendarul cu orele disponibile de meditatii va fi valabil de saptamana viitoare iar detalii privind propuneri de ore le discutam pe chatul integrat!
    Distribuie