Ekmek kataifi insiropat

Din categoria deserturilor pe care le gasiti in toate zaharoplastiile (cofetarii) grecesti e si ekmek-ul. Strat de foietaj kataif, rumenit bine, insiropat, un strat de budinca de casa si frisca… mmm

Portii

12-16

Gata in:

2h

Pentru reteta de ekmek am folosit foietaj kataif. Il cumparam congelat la cutie de 500g la frigiderele cu aluaturi congelate la hypermarketuri. Daca nu aveti, folositi paine prajita (cumparata prajita – are o consistenta potrivita pentru a fi insiropata). Soacra foloseste mereu paine prajita si toti cei care gusta sunt foarte impresionati de gust.

Pentru a gati cu kataif, il scoateti din congelator cu 2 ore inainte de a il gati, trebuie sa stea la temperatura camerei, in pachetul original pentru a nu pierde umiditatea.

Ingrediente

  • 1 packet kataif 500g
  • 1 ceasca unt topit
  • 2 cesti zahar
  • 1 ceasca nuci maruntite, fistic maruntit sau felii de migdale
  • 1 ceasca apa
  • 1 bat scortisoara
  • 1 lamaie

Crema

  • 1l lapte
  • 200g zahar
  • esenta de vanilie
  • 6 galbenusuri
  • 100g cornflour (amidon de porumb)
  • 100g unt rece

Frisca batuta din 500-600ml frisca lichida, esenta vanilie, putin zahar pudra

    Daca ar fi sa descriu o varianta si mai rapida prin care putem obtine un gust de delicios desert cu aceeasi filosofie dar pe baza de ingrediente mai la indemana ar fi asa: O baza de paine prajita incalzita bine rumenita cu unt topit la cuptor, insiropata cu siropul meu cald care va ia 5 minute sa il faceti, apoi un strat din 2 budinci de vanilii (Oetker foloseam in tara si e de foarte buna calitate), un topping de frisca batuta (merge si Megle – Creme Patisserie vegetala) si ornat cu nuci coapte in tigaie cateva minute si maruntite… deliciu!

    Pasi

     1

    Fierbeti pentru 3-5 minute siropul amestecand apa, zaharul (1 parte apa 2 zahar), zeama de la 1 lamaie, coaja de lamaie felii si batul de scortisoara.

    2

    Desprindeti cu miscari usoare, firele de taitei kataif in asa fel incat sa poata respira intre, si sa se coaca integral.

    3

    Puneti kataiful intr-o tava de 25×35 sau tava de cuptor, cum am folosit eu (asa insa va iesi mai subtire desertul) dar e minunat. Incalziti untul (1 ceasca) si cu o pensula picurati bine tot kataiful, fara sa il atingeti cu pensula insa.

    Gatiti pentru 1 ora la foc mic (160C) sau pana e rumenit.

     

    4

    Intr-un bol amestecati amidonul, zaharul, galbenusuile de ou, vanilia, si bateti bine laolalta folosind un tel.

    5

    Incalziti laptele si cand scoate aburi, luati 1/3 din el si incorporati-l usor in amestecul cu oua. Apoi turnati tot laptele cald pe compozitie si inapoi in oala la fiert. Atentie in tot acest timp amestecati cu telul.

    6

    Cand e gata crema, incorporati untul rece si amestecati bine si trageti de pe foc.

    7

    Insiropati foietajul de cum il scoateti de la cuptor, cu tot siropul.

    8

    Imediat dupa turnati crema peste si intindeti in toata tava.

    9

    Bateti frisca impreuna cu vanilie si 2 linguri de zahar praf (optional). Intindeti frisca peste crema, imediat ce crema e rece la atingere.

    10

    Aranjati frisca si ornati cu fistic maruntit, felii de migdale si cirese de cofetarie, nuci maruntite sau pur si simplu serviti asa.

    Lasati la frigider 3-5 ore inainte de servire.

    Distribuie