Placinta cu spanac si feta fara framantare

Tiropita – adica placinta cu branza sarata si spanakopita sunt dintre cele ma iubite placinte de foietaj, servite dimineata din cafenelele cu livrare la domiciliu in Grecia

Desi spanakopita e dintre primele retete pe care trebuia sa le am pe site, am intarziat in a o adauga, si asta pentru ca am vrut o reteta simpla si fara framantare si dospire sau crearea de foi fine phyllo de casa, ceea ce poate fi o arta ce ia timp pentru a fi perfectionata.

Asa ca am ales, ca si la kourkoutopita cu feta, un aluat lichid de iaurt, pentru care aveti nevoie de un tel bun.. si atat!

Sotu’ zice ca e cea mai buna spanakopita mancata, deci daca gustul e bun, merita incercata!

Ingrediente

Umplutura

  • 600g spanac
  • 500g mangold (optional)
  • 3-4 fire de ceapa verde sau o ceapa rosie medie
  • sare, piper
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 legatura marar
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 300g feta sau telemea

Aluat

  • 4 oua
  • 300g faina de paine
  • 100g apa
  • sare, piper
  • 400g iaurt grecesc straggisto
  • 4 linguri ulei de masline
  1. Spalati bine spanacul si mangoldul (din 2 ape) si taiati-l lejer in bucati de 2-3cm, cu un cutit mare de bucatarie.
  2. In uleiul de masline, caliti ceapa marunt taiata, adaugati patrunjelul si mararul, sare, piper si sotati pentru inca 2-3 minute
  3. Incorporati spanacul si mai gatiti pentru inca 3-5 minute sau pana si-a redus din volum.
  4. Luati de pe foc umplutura, adaugati feta maruntita cu mana, si incorporati.

Pasi

1

Intr-un bol mare, bateti cu un tel, ouale, iaurtul, sare, piper, uleiul de masline, si amestecati pana se incorporeaza perfect.

2

Adaugati jumatate din faina si incorporati. Daca aveti un tel bun, nu va faceti griji, acest aluat nu formeaza cocolase.

3

Adaugati 100g apa si amestecati bine. Acum incorporati si ultima jumatate de faina. Aluatul curge, ca si cel de clatite americane.

4

Intr-o tava plata uleiata (eu am folosit-o pe cea a cuptorului si ies 24 bucati subtiri pentru care gasiti si caloriile / bucata) turnati jumatate din compozitia de aluat. Intindeti cu o spatula aluatul peste tot, folositi miscari delicate.

5

Cu mana luati putin cate putin din compozitia de umplutura si puneti deasupra stratului de aluat. Acoperiti toate spatiile.

6

Adaugati inca 50g apa la aluat pentru a-l crea si mai moale si cu o spatula plata, intindeti din aluat peste toata suprafata. O sa va ia cateva minute insa, si desigur daca va raman spatii neacoperite, va fi cu atat mai rustica placinta, gustul e la fel, nu va ingrijorati.

7

Gatiti placinta pentru 1h la foc mediu sau pe aer la 180C.

Lasati sa se raceasca pentru 20-30min dupa ce o scoateti din cuptor si apoi serviti.

24 bucati a cate 127 calorii fiecare, 6.1g grasime, 11.6g carbohidrati si 6.4g proteine.

Cartofi Anna

Cartofi Anna

Ce face ca HexClad hibrid sa fie cea mai buna tigaie Control excelent al temperaturii Antiaderenta Fara straturi chimice Usor de curatat / merge si in masina de spalat vase Rezistenta pana la 260 °C Buna pentru plita cu inductie Cand amestecati folositi ustensile...

Strudel baklava

Strudel baklava

Strudel baklavaAsa cum cheesecake baklava e o tarta pe care o pot manca toata singura, e si acest strudel cu crusta de baklava. UmpluturaIn 2 linguri de unt, gatiti la foc mediu, 4 mere mari taiate cuburi. Adaugati 1 lingurita de praf de scortisoara, 1 lingurita de...

Felii pane de dovlecei

Felii pane de dovlecei

Dovlecei pane in stil grecescprobabil una dintre cele mai solicitate retete grecesti din partea celor care ati vizitat Grecia vara reteta potrivita pentru felii de vinete sau dovlecei Metoda Feliati dovleceii in felii subtiri (chiar cu mandolina) si dati-i prin...

Distribuie