Tips pentru un gatit mai sanatos

Pentru ca am considerat ca e necesar, acum in prag de primavara si carantina, cand toti incercam sa evadam in natura la gratare sau petreceri in familie cu gatit in aer liber, am rugat-o pe Luisa Florea, nutritionista mea sa ne scrie cateva secrete care ne pot ajuta sa imbunataim calitatea mancarii gatite cu mici schimbari la indemana tuturor

Prajire sanatoasa?

Vine vara si toata lumea sarbatoreste 1 mai la gratar sau pe malul marii.

Ce poti face pentru a reduce din toxicitatea carnii la gratar preparata la foc direct?

Scoate carnea din frigider inainte cu 1 ora de gatire si pregateste-ti un spray cu apa sau vin cu care sa umezesti carnea. Daca umezesti carnea se reduce temperatura de gatire si astfel scade toxicitatea. Intoarce carnea de pe o parte pe celalta cat mai des, ideal la fiecare 1 minut. Daca lasi gratarele jumatate de ora si uiti de ele, nu doar ca vor fi arse la suprafata si crude in interior, dar si extrem de toxice.

Daca optezi pentru un grill electric, seteaza o temperatura medie si intoarce carnea si legumele des de pe o parte pe celalta. Nu este nevoie sa folosesti ulei. Nu uita sa scoti carnea sau pestele din frigider cu o ora inainte de gatire.

Daca esti fan cartofi prajiti, cea mai buna optiune este un AirFryer in care folosesti doar o lingura de ulei la o cantitate mare de legume. Daca iti plac șnițelele prăjite în ulei este important sa prăjești într-un ulei rezistent la temperaturi ridicate precum uleiul de orez, untura de porc sau gâscă. Pentru a reduce din toxicitate, adaugă ierburi aromatice în baia de ulei precum rozmarinul sub formă de crenguțe. Aruncă uleiul după fiecare utilizare și tamponează carnea sau legumele cu un prosop de bucătărie care să absoarbă excesul de ulei.

Optează mai des să gătești la abur, la cuptor sau la slow cooker. Mâncarea poate avea același gust dacă folosești condimente, ierburi aromatice sau sosuri pe bază de legume sau iaurt.

Alege ustensile de gătit din inox, sticlă sau ceramică.

Spor la gatit!

Blog

Fara reteta

Fara reteta

cu măsline, sâmburi de pin și ulei Olympia Cremă...

Distribuie