Galaktobureko cu crema de gris

Reteta preferata a mai tuturor grecilor, e un desert foarte simplu, in care folosesc ingrediente pe care le avem mai mereu in casa. Crema de gris, foi fine ‘phylo’ si sirop de zahar cu scortisoara – mmm

Siropul

Pentru insiroparea de la sfarsit, puneti la fiert 500ml de apa cu 700g zahar, coaja de la jumatate de lamaie si 1 bat de scortisoara. Lasati siropul sa fiarba pentru cateva minute, luati de pe foc si raciti bine.

 

Ingrediente

  • 1 packet foi fine ‘phylo’
  • 1l lapte
  • 200g zahar
  • 200g unt
  • 100g gris fin
  • 5 oua
  • 2 vanilii
  • coaja de lamaie

Foile fine ‘phylo’ sunt gasite la congelatoarele din supermarketuri si au la noi 12 foite. Am folosit tava de cuptor pentru ca astfel, incap toate si intra in compozitie si toata crema la cele 12 foi, insa fiecare rulou este mare pentru o persoana il taiati frumos pe diagonala si il serviti in 2 portii.

Inainte de a folosi foile, scoateti-le din congelator si trebuie tinute la frigider vreo 2-4 ore. Apoi sunt gata de folosit.

Foarte probabil exista persoane care nu vor sa insiropeze desertul dupa ce acesta este gata.In cazul acesta, imediat dupa coaterea din cuptor crusta va fi foarte crocanta dupa care se inmoaie. Serviti cu zahar pudra si scortisoara.

Pasi

 1

Faceti siropul cu 2 ore inainte si tot atunci scoateti foile phylo din congelator, si puneti-le in frigider.

2

Pentru crema, puneti laptele la fiert impreuna cu jumatate coaja de lamaie ramasa de la sirop.

3

Intr-un bol, folosind un tel, bateti laolalta zaharul, vaniliile, grisul si ouale.

4

Cu un polonic luam rand pe rand din laptele cald si il incorporam in bol. Cand am pus 2-4 polonicuri, turnam tot amestecul in oala cu lapte si amestecam continuu cu telul pana da in clocot.

5

Luam de pe foc crema, culegem coaja de lamaie, adaugam jumatate din unt, amestecam bine si lasam grisul la racit.

6

Amestecam din cand in cand in crema pentru a o raci si la aproximati 10-15 minute putem face rulourile.

7

Inainte de segmentul acesta cu pasii creare a retetei am postat un video facut ieri care arata cum rulam rulourile. Folositi miscari delicate si nu veti avea nici o problema. Ungeti cu o pensula de bucatarie toate rulourile cu untul ramas incalzit.

8

Gatiti rulourile la 180C pentru 45-60 min. Trebuie sa fie rumenite bine pentru a fi coapta foaia si in interior. Scoateti din cuptor si adaugati tot siropul in tava. La 10 minute intoarceti-le usor. Vor absorbi aproape tot siropul. Serviti calde.

Distribuie